27.3.08

Persartikels "Doe het eens met bier"

Bron : Het Nieuwsblad van donderdag 27/3/2008

Biercocktails: sommige bierkenners vinden het woord op zich al heiligschennis want in zo'n mix met andere dranken dreigt het bier 'vermoord' te worden. Maar volgens auteur en eminent bierkenner Jef Van den Steen zijn biercocktails 'gewoon lekker'. We namen de proef op de som in het gereputeerde biercafé De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw.

'De richtlijn is dat een cocktail beter moet smaken dan de afzonderlijke ingrediënten waaruit hij is samengesteld'

Marc Coppens, foto's Carol Verstraete Jef Van den Steen is de bierexpert in Vlaanderen en Nederland. Hij heeft al talrijke boeken voor bierliefhebbers op zijn naam staan, maar het is voor het eerst dat hij een boek over biercocktails heeft geschreven. 'Nochtans zijn biercocktails niet nieuw', zegt Van den Steen. 'Bij het Concilie van Aken in 817 was het voor monniken verboden om bier en wijn te mengen. De Black Velvet, een cocktail van Guiness met Champagne, dateert al van 1861. Die cocktail gaat overigens uitstekend samen met oesters.' In het boek Doe het eens met bier is ook een pagina gewijd aan Alain Servaty, eigenaar van een cocktailbar in Jemeppe-sur-Meuse. 'Daar kun je liefst vierhonderd cocktails proeven, waarvan ook 150 biercocktails', zegt Van den Steen. 'Sinds 1983 bedenkt hij recepten voor nieuwe cocktails. Zijn creaties haalden zelfs de Larousse Gastrominique. De richtlijn is dat een cocktail beter moet smaken dan de afzonderlijke ingrediënten waaruit hij is samengesteld. Daarom mag je nooit ingrediënten van matige kwaliteit gebruiken.' Tijdens de voorstelling van het boek worden we getrakteerd op liefst drie biercocktails. Gevraagd naar de favorieten van Van den Steen, geeft de auteur geen eenduidig antwoord. 'Ik heb er verschillende maar die wijzigen naargelang de situatie, het tijdstip en het seizoen. De Marshall vind ik bijvoorbeeld een erg lekker aperitief. Bij deze cocktail wordt pils gemengd met Duitse schuimwijn. Ook de Vrolijke Limburger (zie inzet) kan ik best smaken. En als ik in de tuin aan het werk ben, is een Moine Fou (Zotte Monnik) niet te versmaden. Voor die cocktail meng je een halve Orval met evenveel tonic. Heel verfrissend.' Bij het maken van traditionele cocktails wordt vaak een shaker gebruikt. 'Bij biercocktails moet je daar toch voorzichtig mee omspringen, want je slaat er het bier letterlijk plat mee', zegt Van den Steen. 'Ook ijs en bier gaan niet zo goed samen. je kunt het bier beter op voorhand afkoelen in de koelkast. Biercocktails die echt koud moeten worden gedronken, schenk je best in glazen op een voet. Zo hoeft je warme hand niet in contact te komen met het glas.'

Doe het eens met bier. Meer dan 150 verrassende biercocktails. Jef Van den Steen. Uitgegeven bij het Davidsfonds, 179 bladzijden.